Mark Liebst

Jannik fra ”Nikolaj” har en helt særlig plads i mit hjerte. Han kæmper ikke med kropslig blufærdighed og har ikke en bestemt seksualitet, som han identificerer sig med. Han følger bare sit hjerte.

– Mark Liebst

Drenges seksualitet fylder generelt rigtig meget i mine bøger. Alle mine udgivelser tager på en eller anden måde udgangspunkt i puberteten og de fysiske og psykiske ændringer, man opdager undervejs. Den slags bøger har der længe været en overflod af til piger, men til drenge har de desværre altid været overset. Det ville jeg gerne medvirke til at ændre, og derfor skrev jeg i slutningen af 2015 min første roman ”Nikolaj”. Den handler om 15-årige Nikolaj og hans hemmelige forelskelse i klassekammeraten, Jannik.

Nikolaj har det svært med sin seksualitet, fordi han ikke aner, hvordan han skal gribe den an. Han føler sig anderledes i forhold til de andre drenge i klassen. Han pjækker blandt andet en del fra idræt, fordi nøgensamvær med andre drenge gør ham utryg. Jannik bemærker Nikolajs personlige vanskeligheder og beslutter sig for at hjælpe Nikolaj til at få det bedre med sig selv, sin krop og sin seksualitet. For Jannik er nøgenhed og seksualitet nemlig noget helt naturligt, og da Nikolaj efterhånden giver slip på sin usikkerhed, knytter de to drenge et helt særligt bånd til hinanden.

Efter ”Nikolaj” udkom i 2016 fik jeg mange tilbagemeldinger fra drenge, helt ned til ti år, som elskede endelig at have en bog med pubertetsfokus. Oprindeligt var Nikolaj tiltænkt at kunne læses fra 13 år, så da så mange væsentligt yngre drenge elskede bogen, blev jeg inspireret til at skrive endnu en pubertetshistorie, som ville passe lidt bedre til deres ståsted. Det blev til ”Stop dig selv, Tobias!” som handler om 13-årige Tobias, der, modsat Nikolaj, er meget humoristisk, udadvendt og selvsikker i forhold til sin krop. Hans eneste problem er bare, hvor meget han f***ing hader de fysiske ændringer, puberteten sender ham igennem. Lige fra bremsespor til svedpletter og ufrivillige rejsninger i bussen.

Homoseksualitet medvirker også i ”Stop dig selv, Tobias!”, da Tobias undervejs møder drengen Liam, som han danner venskab med. Tobias ved på daværende tidpunkt ikke ret meget om homoseksualitet, men det er nu ikke noget, der skal ødelægge muligheden for et godt venskab. Desuden har Liam en masse gode råd til, hvordan Tobias kan gribe kærligheden an. Tobias har nemlig længe været forelsket i klassens smukke pige, Malene.

Er der en queer-karakter i en af dine bøger, du er særligt glad for?
Jannik fra ”Nikolaj” har en helt særlig plads i mit hjerte. Han kæmper ikke med kropslig blufærdighed og har ikke en bestemt seksualitet, som han identificerer sig med. Han følger bare sit hjerte og finder det ikke vigtigt, om det fører ham til en dreng eller en pige. Desuden har han oplevet sin kusines kønstransformation fra dreng til pige, og det var intet problem for ham at acceptere sin fætter som kusine i stedet. Det er et budskab, jeg er stolt af at have med, og som naturligvis er inspireret af de seje transpersoner, jeg har i mit netværk. Jeg ville ønske at flere mennesker så ligeså nysgerrigt og imødekommende på livet, som Jannik gør.

Hvor får du inspirationen fra?
Alle mine udgivelser er inspireret af mit eget liv. Jeg har en teori om, at jeg kun kan skrive historier, jeg føler meget stærkt for. Jeg er generelt en meget sensitiv person, der oplever verden i farver og følelser, så hvis ikke jeg kan mærke idéerne i hele kroppen, bliver de aldrig til noget. Jeg gennemlever fx altid de følelser, mine karakterer gennemlever, mens jeg skriver dem. Så når jeg skriver en scene, hvor Nikolaj er ked af det, bliver jeg det også selv i det øjeblik. Ellers fungerer det ikke. Det er lidt komisk.

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s