Camilla Wandahl

Jeg går meget mere op i at beskrive karakterernes indre følelsesliv – usikkerhed, ensomhed, forelskelse, vrede – alle de følelser, som vi alle sammen oplever i større eller mindre grad og må lære at deale med.

– Camilla Wandahl

Jeg har skrevet romanen “Venus fluefanger” sammen med Caroline Ørsum. Venus Fluefanger er en roman om køn og identitet, venskab og kødædende planter. Om at være Alex og kæmpe for at passe ind i en verden bygget af lidt for firkantede kasser. Men mest af alt om at turde stå ved sig selv.
Det er Alex, der fortæller historien om at føle sig “i mellem køn”. Derudover optræder der også en homoseksuel karakter i romanen, ligesom Alex læser om en fiktiv transperson på internettet.
Men generelt er det vigtigt for mig, at når jeg skriver, så skriver jeg om en karakter – ikke om et emne som fx køn. For mig kommer karakter ALTID før emne. Jeg har tidligere skrevet en roman, hvor hovedpersonen har albinisme og en anden, hvor hovedpersonen kommer fra Tyrkiet. Men det er ikke det, jeg ønsker at fokusere på. Hvor man kommer fra, hvem man forelsker sig i, hvilket køn man er (født som) og om man bærer en sygdom, er jo kun ét aspekt af én. 

Jeg går meget mere op i at beskrive karakterernes indre følelsesliv – usikkerhed, ensomhed, forelskelse, vrede – alle de følelser, som vi alle sammen oplever i større eller mindre grad og må lære at deale med. Selvfølgelig er der emner og temaer i mine romaner, men for mig er det vigtigste ALTID hovedpersonens rejse og erkendelser (eller mangel på samme). Men hvis mine romaner kan hjælpe andre, der har samme overvejelser, gør det mig selvfølgelig glad.

Er der en queer-karakter i en af dine bøger, du er særligt glad for?
Når jeg skriver er det meget vigtigt for mig at hovedpersonens/fortællerens sproglige tone føles autentisk Jeg synes, at Alex’ tone blev rigtig vellykket og underbygger Alex’ usikkerhed rigtig godt. Det var ikke noget, vi tænkte en hel masse over, mens vi skrev, men bare noget der opstod sammen med karakteren Alex.

Hvor får du inspirationen fra?
Det starter altid med en karakter. Der dukker simpelthen en fiktiv person op hos mig, som kræver at få fortalt sin historie. Sammen med karakteren kommer meget ofte en speciel tone/stemme. Sommetider kan jeg have karakteren hos mig i lang tid, inden historien falder på plads – eller skrive historien om mange gange, hvor det kun er karakteren, der går igen.

Caroline og jeg skrev også Venus fluefanger om flere gange, men Alex var der fra starten af.
Helt konkret startede Venus fluefanger med, at jeg skrev en beskrivelse af en kødædende plante (en Venus Fluefanger) og sendte til Caroline Ørsum for at høre, om hun ville være med på en skriveleg, hvor vi skrev videre ud fra det tekststykke. Hun måtte skrive alt til og slette alt. Hun tog fat i en jeg-fortæller, der var nævnt i afsnittet om den kødædende plante og skrev en ny scene, hvor jeg-fortælleren fik navnet Alex og veninden Isa. På den måde voksede hele romanen faktisk ud af et tekststykke om en kødædende plante – og den kødædende plante endte med at lægge titel til hele romanen.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s