Molly og Kurthilde

-Reklame-
[Anmeldereksemplar fra forlaget]
Titel: Molly og Kurthilde
Forfatter: C. G. Valentin & Christoffer Grøntved
Illustrator: Thea Bæhrenz
Forlag: Petunia

Hvad handler bogen om:
Bogen handler om hunden Molly der er på sin daglige gåtur med hendes ejer og ejerens kæreste, hvor Molly først møder Kurthilde som er en snegl med et regnbueskjold og senere edderkoppen PeppeRonni som er Ninja.

Hvilken queer-elementer er der:
I bogen møder vi termer som tvekønnet og Kønsudtryk. Kurthilde er af natur tvekønnet og det vil siger hn er 50% kvinde og 50% mand. Når vi omtaler tvekønnet for mennesker, bruger vi termen Interkønnet, da tvekønnet er for ældet ord at bruge om interkønnet mennesker.

Vi møder begrebet kønsudtryk mere underbevidste i form af hvordan PeppeRonni starter med at udtrykke den traditionelle kønsrolle og kønsudtryk for en mand, som vi ser som den heteroseksuelle Ciskønnet mand, men senere hen begynder PeppeRonni og lege med sit kønsudtryk og derved gå imod de normer og ideer der er for hvordan en mand skal være.

At bogen arbejder med at synliggøre interkønnet mennesker og er med til at bryde de normer og forestillinger der er i samfundet til disse mennesker, er godt, men der er lang vej endnu for at synliggøre disse mennesker i samfundet og anerkende at de findes og sundhedsvæsnet kan have gjort mere skade end gavn.
 

Fungerer det?
Ideen om at havde en bog der henviser sig til den yngre målgruppe, kan være med til danne, styrke og vise hvordan børn kan udtryk sig i forskellige former, farver og identiteter.  Om du er en hund, en snegl, en edderkop eller et menneske, er der ingen regler for hvordan du kan vise dit kønsudtryk. Men samtid med styrke børns måde at udtrykke sig på, er det en spændende vinkel at inddraget terme tvekønnet/Interkønnet til et børnepublikum frem for de voksne.
Problemet ved bogen er at det ikke er muligt at trække en parallel mellem snegle og mennesker, fordi snegle er af natur født tvekønnet og rummer lige meget af begge køn, hvor på mennesker kan havde forskellige variationer af procentdel af begge køn i sig.
Du kan læse mere på Intersex Danmarks hjemmeside om interkønnet både i indland men også i udlandet og de vil kunne vejlede jer mere omkring at være interkønnet.
Det kan derfor være svært at overføre disse egenskaber Kurthilde har til et menneske, fordi ren natur kan mennesker ikke være 50/50, ligesom snegle. Det betyder bare som læseren at bogen her, om du læser det højt for dit barn eller at barnet læser bogen selv. Skal man være bevidst om der er forskel mellem dyr og mennesker, nå man snakker om tvekønnet/interkønnet. Det er fedt at der bliver gjort mere synligt omkring det at være interkønnet selvom det er en snegl.

Der er en forhastede handling fra Molly af, da vi møder Kurthilde første gang, er Molly undren omkring navnet på denne snegl og efterfølgende begynder Molly at snakke om Kurthilde er en dreng eller en pige.
Det er upassende og et personligt spørgsmål at stille en, man lige har mødt, fordi personens navn er mere kønsneutral end det beskriver et køn.
Det et spørgsmål mange transkønnede og non-binær mennesker oplever omkring de er en dreng eller en pige samt hvad de har i deres bukser, det er privat ting og det kommer ikke folk ved hvad man identificere sig som og hvordan man gøre det.

Den udformning der er på PeppeRonni når vi møder ham første gang, er en meget selvsikker heteroseksuel ciskønnet mand, der kun laver maskuline ting og som har styr på sine privilegier, og hvordan han må tale til Kurthilde.
Senere ser vi den selvsikker PeppeRonni har et ønske om at udforske sin kønsudtryk, fordi han lyttede på hvad Kurthilde mener om hvad drenge og pige ting er. Hvor PeppeRonni bliver gjort opmærksom på den traditionelle kønsforståelse og kønsrolle, han har være en del af.

Bogen fortæller os hvordan vi udtrykker os igennem forskellige samfunds- og kulturelle normer og hvordan vi selv kan være med til ændre dem. Mange de ting vi bliver opdraget med fx der er noget hedder drengefarver, drengetøj, pigefarver og pigetøj, men i virkeligheden er farver og tøj kønsneutral, det er generelt rigtig mange ting i vores samfund som er kønsneutrale men igennem kultur og samfund har de fået tildelt en kønne betydning.
Bogen stiller spørgsmålstegn ved at tildele genstande køn og derved ende bogen med PeppeRonni eksperimenterer med hans kønsudtryk og det samme gør Molly også.
 

Hvem anbefaler du bogen til?
Familier med børn og muligvis børnehaver og de mindre klasser i folkeskolerne.
Der er ihveldfald en mulighed for skabe en dialog med barnet omkring kønsudtryk og hvordan folk skal havde lov til at udtryk sig som de vil. Muligheden for at synliggøre interkønnet mennesker for barnet og deres nysgerrighed for at vide mere om at være interkønnet og hvordan det være interkønnet i Danmark.
Generelt kan bogen være med til at starte samtaler op med barnet om disse termer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s