Himmelsendt – Mellem Himmel og Helvede 2

Reklame

Anmeldereksemplar fra forlaget

Titel: Mellem himmel og helvede – Himmelsendt 2

Forfatter: Anne Christine Eriksen

Forlag: Dreamlitt

Dette er anmeldelsen af bind 2 af Mellem himmel og helvede-serien af Anne Christine Eriksen. Der ville kommer referencer og spoilers fra første bind, så er du advaret.  Tjek evt. anmeldelsen for bind 1 ud her.

Hvad handler bogen om?

Bogen starter primært hvor vi sluttede i bind 1.

Daniel har fundet ud af, at han er en engel, men er stadig forvirret om hvem han er og hvor han kommer fra. Udover at Daniel skal finde rundt i hans nye identitet som engel, skal han også finde ud af hvordan han kan hævne sig på Lesta.

Hvilken queer-elementet er der?

Endnu engang møder vi en Daniel der skal lære at finde sign til rette med sin seksuelle orientering som en homoseksuel mand.

Vi bliver også introduceret til englenes forhold til deres egen kønsidentitet.

Det vil også muligt at snakke om hvordan Daniel og Lestas forhold er mere organisk og naturligt i forhold til så mange andre karakterer i andre bøger, hvor det hurtigt bliver romantisk. Det er også muligt at stille spørgsmålstegn ved alder og race i den forbindelse.

Fungerer det?

I bind 1 bliver det vist at Daniel og Lesta kysser en enkelt gang. Samtidigt fortæller Lesta også Daniel, at han homoseksuel, fordi Daniel ikke bliver tiltrukket af elverpigerne. Disse 2 punkter er synliggør noget, men der ikke noget som helst tidspunkt, hvor Daniel selv fortæller at han er tiltrukket af mænd og identificerer sig selv som homoseksuel.

Der er mange anmeldelser af bind 1, hvor de fortæller om denne her homoseksuelle fyr ved navn Daniel. Det er et klart problem at vi har en karakter, som ikke sprunget ud, og alligevel antager mange at han homoseksuel bare fordi han har kysset med en fyr og ikke var tiltrukket af elverpigerne. Selvom Daniel i bind 2 springer ud og anerkender, at han er homoseksuel, betyder det jo ikke vi andre kan antage det før personen selv siger det højt.

Man kan sikker begynde at snakke om, at folk bruger ordet ’homoseksuel’ som et tillægsord eller label, som f.eks. ”Han ligner en homoseksuel mand” eller ”han ser gay ud” eller lignende.

Vi skal ikke antage og tale højt om noget før vedkommende selv vælger fortælle folk det. Selvom vi lever i et samfund og en kultur, hvor det et must som en del af LGBTQ+ miljøet at springe ud, fordi normen har bestemt, at den er heteroseksuel og ciskønnet, så hvis vi ikke siger det højt, så er vi bare heteroseksuel og ciskønnet. Denne ideologi skal vi gøre op med. Som queer og LGBTQ+ mennesker burde det ikke være nødvendigt at springe ud fordi normen dikterer det eller at få et label, før man selv er klar til at sige det højt.   

I bind 2, for vi den sidste/anden del af ”Håndbog over væsner” hvor vi fx bliver introduceret til engles opfattelse af kønsidentitet og det er primært de unge af dem, der er mere eksperimenterende omkring deres kønsidentitet, roller og udtryk.

Den mulighed argumenterer om bogen synliggøre kønsidentitet som Genderfluid der som beskrivelse til at være mere flydende i opfattelse af ens egen kønsidentitet i forhold mellem det maskuline og feminine. Du kan læse om flydende kønsidentitet her.

Det kan måske fremadrettet hjælpe forfattere og mennesker, der arbejder med de skriftlige medier, at tænke over hvordan det er muligt at styrke og inkludere flere kønsidentitet end de binære og ciskønnede opfattelser.

Det er ingen hemmelighed, at Daniel foruden lyst til at hævne sig på Lesta også er tiltrukket af ham. I forhold til mange andre bøger, der viser en male-to-male romance, så er Daniel og Lestas relation mere naturlig og organisk i forhold til hvordan vi som læseren kan relatere til hvordan romantiske forhold kan tage tid og tillid at bygge op. Det er også muligt snakke om hvordan vi skal forholde os til to individer, der skaber en romantisk relation selvom deres race og alder kan være et problem for omgivelserne.

I forhold til alderen er Daniel 18-19 år menneskeår (64 år i engelår) og Lesta er 230-320 år (ligne en på 20-25år i menneskeår). Ud fra et objektivt blik, så er der stor aldersforskel imellem dem, men samtidigt er der nok ikke mange læsere, der har en klar ide om hvordan det biologisk fungerer hos elvere og hvordan de bliver ældre, både i forhold til krop og sind. Så måske er aldersforskellen ikke så stor, men på det grundlag kan deres racer have indflydelse på aldersforskellen mellem dem.

Det er også en mulighed for havde dialog omkring racer og racisme, da vi har med to individer fra to forskellige racer at gøre. Muligheden for at møde folk i Daniels verden, der er imod forhold mellem individer af forskellig race, er lige så sandsynlig som at møde samme fordomme i vores verden.

Hvem anbefaler du bogen til?

Hvis man som læser godt kan lide fantasy, der bygget op omkring elementer fra Dungeons and Dragons, er serien her en klar anbefaling.

Men generelt skal man havde læst 1’eren før man begynder på 2’eren, ligesom så mange andre serier.

Bind 3 kommer, forhåbentligt, her i 2020.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s