Rødt hjerte, Blåt Blod af Casey McQuiston

~ Reklame ~

{Anmeldereksemplar}

✨ Anmeldelse ✨

Titel: Rødt hjerte, Blåt Blod

Forfatter: Casey McQuiston

Oversætter: Poul Henrik Westh

Forlag: Forlaget Memoris

Anmelder: Lasse

Indeholder spoilers!

At have læst bogen for 5. gang kan give det indtryk på anmeldelsen, at indholdet kan blive svagt og en rosenrød fortælling om hvor fantastisk bogen er. Jo vel er bogen fantastisk, men den har stadig punkter som den ikke opfylder.

At have haft den mulighed for havde læst den så mange gang kan give stof til eftertanke og flere refleksioner om bogens indhold.

Jeg forsøger i denne anmeldelse at være så neutral, som det er muligt når man har læst en bog 5 gang på under 1 år.

IMG_0554

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Alex, som er søn af den USA’s præsident. Alex har set sig sur og irritabel på Henry, som er prinsen af Wales.

Historien begynder først rigtigt, da Alex og Henry kommer til tumle ind i en bryllupskage til $75,000, og derved bliver tvunget til danne et fake bedste bromance til offentligheden.

Derved begynder rejsen for dem begge to, hvor de lærer hinanden at kende, både på godt og ondt!

Hvordan fjender bliver til venner og mere.

Hvad er queer-elementet?

Bogen er muligvis et eksempel på hvordan en queer forfatter skriver til et queer publikum.

Der er de velkendte elementer om hvordan man finder kærligheden og hvor fantastisk det er, men samtidig også elementer der modspiller den kærlighed og den generelle kamp som LGBTQ+ og queer folk kæmper for i deres dagligdag for anerkendelse, ligestilling, retfærdighed og synlighed.

Igennem historien bliver biseksualitet synliggjort og anerkendt, som gyldig seksualitet[AMS1] . Dette ses i måden hvorpå Alex anerkender sig selv som biseksuel. Hvordan det ikke er en fase og hvordan Alex er ikke skabshomo, og alle de andre fordomme der findes, hvis man identificerer sig som biseksuel.

Historien danner et indblik i hvordan queer og LGBTQ+ mennesker har det både i forhold til sig selv, hvilke tanker der går igennem en hvis man vælger at springe ud for en eller flere samt hvordan ens omgivelser vil tag imod en.

Dette bliver vise både hos Alex og Henry, men på hver deres måde. Hos Alex ser vi nærmest anerkendelse af hvem han er, fra det øjeblik han åben munden og siger det højt. Hvor Henry oplever det modsatte fordi han har et ansvar for sit liv og et ansvar for hans historie og kultur.

At springe ud, er ikke let, det er muligvis det sværeste, man som Queer og LGBTQ+ menneske kommer til opleve, selvom man gentagne gang på et eller andet punkt tvunget eller nød til at springe ud igen og igen og igen. Henry havde større problemer med at springe ud end Alex. Dette ses fordi Henry havde både historien, traditioner og muligvis konservative opfattelse hvordan et samfund skal se ud bag sig, der pressede og der gjort svært for ham at springe ud. 

Muligheden for at snakke om bogen på en eller anden måde afspejler den virkelighed som mange LGBTQ+ og Queer mennesker kæmper med samt hvordan de ser på normen og de regler og roller der opsæt af majoriteten vs hvordan Ally ser på normen og majoriteten.

Fungerer det?

Historien i bogen kan på en måde deles op i hhv. hvem kan afspejle sig i bogen, og hvem kan og vil udforske sig selv og en minoritetsgruppe.

Som et Queer eller LGBTQ+ mennesker, er der mange velkendt elementer både i forhold til hele processen i ”Hvem er jeg?”, ”Hvem er jeg tiltrukket af”, ”Hvad vil folk sige” m.m.

Alle de refleksioner, man går igennem, når man begynder at stille spørgsmål ved sig selv, om man er hetero og/eller ciskønnet. Det er særligt tydeligt kapitel 5, hvor Alex begynder at tænke hvorfor han er så interesseret i Henry, og reflekterer over om han i virkeligheden er noget andet end hetero.

Bogen viser, at biseksuelle er en gyldig seksuel orientering på lige fod med alle de andre.

Det er ingen hemmelighed, at det er en romance. Det er særligt tydeligt hvordan Alex og Henry er nødt til holde deres kærlighed i skjul for offentligheden og hvilke forventninger, særligt Henry, er bange for at møde som prins af Wales grundet den historie, kultur og det samfund, der ligger bag den titel.

Hvis vi refererer tilbage til når queer og LGBTQ+ mennesker springer ud og at de kan være nødt til, eller er tvunget til, at springe ud igen og igen. Bliver vi mødt med hvordan majoriteten og normen kan have tendens, både sprogligt, kulturelt, historisk og samfundsmæssigt, til at have en opfattelse af vores kæreste, hvis vedkommende er af samme køn.  Alex bliver mødt med udtryk som mandekæreste og bøssekæreste og der er mange andre steder i bogen, hvor begreber og termer normalt vis ikke vil være kønnet, men bliver kønnet fordi normen har behov for sætte alt i kasser. Hvor det i virkeligheden bare skulle være ”Alex’ kæreste hedder Henry”, færdigt.

Fra start til slut kan man som læser få den opfattelse at den bliver mere queer, men også mere politisk i forhold hvordan LGBTQ+ og queer folk har det.

Den viser i særdeleshed hvordan majoriteten har valgt at formgive regler og roller til hvordan normerne skal være. Det er særligt tydeligt i dronningen og Philips (Henrys ældre bror) opfattelse til Henry i forhold til kærlighed, parforhold, traditioner og ansvar for landet, men også sig selv (Henry). Der er kommentarer fra befolkningen, der viser støtte til Alex og Henry, men også kommentarer, der nedgør og reducerer dem til kun at være deres seksualitet, eller rettere Henrys seksualitet, som er homoseksuel.

Hvem anbefaler du bogen til?

Hvis du vælger at læse Rødt hjerte, Blåt blod skal du være klar på at der sexscener, men der er også humor, der kan få smil frem og muligvis få en til at le højlydt.

Der er sarkasme fra forskellige karakterer, der både viser et samspil mellem dem, men også giver læseren et indtryk af at kende dem personligt.

Bogen kan også være god til dig, som mener at queer og LGBTQ+ mennesker er kommet langt og måske ikke kan forstå, hvorfor de stadig råber op om bedre rettigheder, synlighed og anerkendelse.

Bogen kan give et indblik i, at der stadig er noget at kæmpe for. Det kan godt være det ikke er i det store synlige billede, at den kamp skal kæmpes, men kampen er blevet rykke til et mindre billede som, som majoriteten ikke tænker over. Som ally (allieret) til LGBTQ+ miljøet (og andre minoritetsgrupper) er det stadig vigtigt at holde sig opdateret, udvide sin horisont og uddanne sig, så man bliver et klogere menneske, der kan være med til at give queer og LGBTQ+ den stemme, de mangler og har manglet.  

Nå ja, og så er bogen bare queer for fuld kraft.

* Bogen er en oversættelse fra engelsk til dansk. Hvis man har læst bogen på originalsproget, kan der være steder i bogen, hvor ord er blevet oversat meget direkte frem for det tilsvarende danske udtryk

Der er også steder hvor engelsk termer, der bliver brugt aktivt af LGBTQ+ og queer-miljøet både i Danmark og i udlandet, som er blevet oversæt til noget mere velkendt og dansk.

Dette kan ses ved ordet queer, som er et ord fra miljøet, men ordet er blevet oversat til homoseksuel, bare lige for at nævne et eksempel.

Mange af de termer kan og skal ikke oversættes til dansk, fordi de allerede er en del af ordforrådet i queer-miljøerne. Betydning kan stadig oversættes og tilføjes, så folk uden eksisterende viden om ordforrådet kan forstå det.  

** Alex er halvt mexicansk – vi har valgt ikke uddybe om det er god eller dårlig repræsentation af den etnicitet. Men Jesse fra Bowties & Books forklarer i denne youtube-video, fra deres perspektiv, hvorfor den mexicanske repræsentation er dårlig – https://youtu.be/vZfSlYtExOs?t=425

Det perspektiv er ikke med i vores anmeldelse, da vi ikke har baggrunden til at kommentere på det og synes, at det er bedre at lade folk med en lignede baggrund bedømme om det er god eller dårlig repræsentation af deres kultur og minoritetsgruppe.

img_0556

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s