Måsen – der ville være en røv som sin far af Helle Petersen

~ Reklame ~

✨ Anmeldelse ✨

[Anmeldereksemplarer]

Titel: Måsen – der ville være en røv som sin far

Forfatter: Helle Petersen

Illustrator: Anita Sølver

Forlag: Storysoldier

Anmelder: Lasse

 

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Måsen, som prøver at finde ud af hvordan han kan blive en røv lige som sin far.

Måsen besøger de andre beboere i byen for at finde ud af, hvilke forventninger og krav de stiller til hvordan man bliver en røv.

Det er en sød, sjov og let fortælling om kærlighed, roller og forventninger.

 

Hvad er queer-elementet?

Bogen arbejder med elementer af inklusion i hvordan det er muligt at inddrage forskellige kulturelle elementer som forskellige etniciteter, som fx set hos Måsens mor og far.

Bogen viser, hvilke forventninger der kan være mellem forældre og børn, og hvordan der kan ske miskommunikation mellem dem, hvis deres forventninger måske ikke matcher hinanden. Dette er meget tydeligt allerede i bogens titel, men også igennem historiens gang.

Bogen afspejler også hvordan den heteronormative opfattelse ser ud i forhold til de regler og roller Måsen møder i forhold til hvordan han skal blive en rigtig røv som sin far. Men samtidig forsøg bogen også gøre lidt op med de regler og roller som normen har opsat i forhold til hvordan man en rigtig mand eller kvinde.

 

Fungerer det?

Bogen er målrettet til det yngste publikum, så mange af de kulturelle elementer er gjort mere simple i forhold til forståelse af, hvad der bliver snakkede om. Det kan næsten være på kanten til at være gjort så simpelt at vi læser dem som fordomme og misbrug af kulturen.

Det er allerede muligt at stille spørgsmålstegn hvordan 2 personer af forskellige etniciteten som ikke er hvide kan få et hvidt barn?

Igennem historien møder Måsen forskellige indbyggere, der alle skal symbolisere en anden kultur eller/og etnicitet end Måsen selv. Ved at havde gjort historien så simpel er det svært at tolke på, om bogen anerkender de kulturelle forskelligheder eller det mere er et misbrug eller en fordom, vi som læsere møder.

De forskellige indbyggere som Måsen møder, samt Måsens far, viser og fortæller alle deres ideer, forventninger og forslag til hvordan Måse bliver en rigtig røv.

Årsagen er, at Måsens far er ”bekymret” for at Måsen vokser op og bliver svag, samt at Måsen kun leger med sin veninde Maggie*, som farens optik vil gøre Måsen blødhjertet.

Dette viser til en hvis grad, hvordan en homofobiske tendens og toxic maskulinitet vil skade Måsen, hvis faren ikke ændrer adfærd.

*Maggie som er Måse veninde, bliver vist på en tegning af hende og Måsen der leger. Maggie sidder i kørestol, så spørgsmålet er, hvordan er den danske litteratur i forhold til repræsentation af fysisk handicappede?

Igennem bogen og Måsens rejse, stifter vi bekendtskab med den heteronormative opfattelse og den traditionelle opfattelse til hvordan en dreng/mand skal være, i forhold til de regler og roller der opsat fra majoriteten af.

Måsen møder også en karakter, som lidt bryder med den traditionelle opfattelse af hvordan en mand/dreng skal være. Denne karakters opfattelse beskrives, som at mænd/drenge gerne må være kærlige og vise følelser. Med andre ord, den bryder med den opfattelse at mænd kun kan vise 2-3 forskellige følelser, hvor det her bliver vist, at man gerne må vise følelser og omsorg, hvis du er en dreng/mand.

En af de sidste karakterer som Måsen møder, fortæller Måsen, at man skal være modig. Dette kan tolkes både i forhold til det maskuline og ’mænd er modige og det er kvinder ikke’. Men det kan også tolkes, som at mange Queer/LGBTQ+ folk, der vælger at offentliggøre og springe ud, er modige fordi de tør være dem selv i samfundet og samtidig gå imod normen. Især det sidste kan styrke den opfattelse, om hvordan Måsen vil være, når han vokser op og den styrke han får fremadrettet.

Som Queer læsere kan bogen bruges til at bryde op med den opfattelse af de traditionelle regler og roller som normen har opsat for at definere mennesket/mand/dreng.

Bogen viser, at det er okay at vise følelser og det gør dig ikke til et dårligere menneske/mand/dreng at vise følelser, da det intet har at gøre med hvem Måsen er som person. Det er det, som Måsens far lærer til sidst i bogen om sin egen søn.

 

Hvem anbefaler du bogen til?

Bogen er til de mindre børn, der enten har brug for oplæsning eller er begyndt at læse selv. Bogen kommer med et vigtigt budskab i en humoristisk indpakning.

IMG_0693

**BONUS: bogen kommer med en række forskellige perlemodeller af de forskellige karakterer fra bogen. Det er også muligt at hækle de forskellige karakterer. Det er en sjov bog med kreative tiltag, som kan laves i fællesskab.

https://www.storysoldier.com/da/maasen

https://www.storysoldier.com/da/lav-selv/#haeklebog

 

 

2 Comments Tilføj dine

 1. Camilla siger:

  Må simpelthen sige, at jeg synes anmeldelsen er én lang overfortolkning og “prøven at putte noget ned i en LGBTQZYÅØ kasse” hvor det SLET ikke hører til. Simpelthen for forceret.

  Like

  1. Hellolasse siger:

   Kære Camilla

   Det er helt fair, at du synes det er en overfortolkning af bogen og at vi forsøger at putte den ned kassen der hedder LGBTQIAP+. Du har ret til din mening.

   Du kan have ret i, at der muligvis er steder i anmeldelsen, der kan læses som om vi forsøger at presse en firkant ned i et rundt hul. Jeg har fået anden anmelder til at læse den igennem, og vi vil gå forsøge at gå tilbage og rette lidt til, så det bliver endnu tydeligere.

   Samtidig vil jeg sige, at den her anmeldelse er skrevet på baggrund af de forventninger Måsen møder i bogen om at være ’en rigtig røv/mand’. Det er rigtigt nok, at det ikke handler om hans kønsidentitet og seksualitet. Men når vi bruger ordet ’queer’ snakker vi ikke kun om seksualitet og kønsidentitet. Vi snakker også om at bryde normen og om at være åben for gråzoner i et samfund som stadig godt kan lide at se det meste i sort og hvid.
   Det er måske ikke så tydeligt, som jeg gerne ville have det til at være, men når jeg snakker om forventninger og fordomme omkring det at være ’en rigtig mand’ og ‘rigtige mænd viser ikke følelser’, så er det en del af en vigtig samtale. Både Måsen og hans far lærer noget af den rejse, Måsen gennemgår, som bryder med specielt farens fordomme og forventninger. Måsen er på en dannelsesrejse, som gør ham klogere på andre omkring ham. Det kan måske ses som en overfortolkning, ja – men det kan også ses som et billede på vores samfunds tendens til at tingene skal passe ned i forudbestemte kasser.

   Jeg kunne have nævnt hver enkelt person Måsen møder og hvordan de hver især viser ham, at verden er større end han troede. Men det var ikke pointen med min anmeldelse. De forventninger Måsen oplever i hans verden kan overføres til vores verden, og af den grund, mener jeg, at bogen godt kan høre under queer-regi.

   Jeg har anmeldt den her bog, her på QueerlittDK, fordi jeg mener, at bogen kan høre under Q – Queer. Queer er et paraplybegreb for hele spektrummet med LGBTQIAP+, men det er også begreb der forsøger at gøre op med de regler og roller, som samfundet har bestemt er normen.

   Jeg er selvfølgelig ked af, at du mener anmeldelsen er for forceret, men jeg håber dette hjalp dig lidt til at forstå, hvorfor jeg har skrevet denne anmeldelse

   – Lasse

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s