Drengene vs. pigerne – ‘guides’ til køn?

Titler: ”Kunsten at være dreng” og ”Guiden til piger”

Forfattere: Juno Dawson & Sabine Lemire

Forlag: Turbine og Alivilda

Anmelder: Lasse

Det er måske mere en komparativ analyse end bare en anmeldelse af de to bøger.

Der er mange der sikkert har hørt eller kan huske, hvordan børnehaven eller folkeskolen var. Eller hvordan et uddannelsessted eller arbejdsplads kan se ud.

– ”Du må ikke være sådan her, fordi du er en dreng/pige”

– ”lad os lege drenge mod pigerne”

– Omklædningsrummet til idræt

– På lejrskolen sover drenge og piger hver for sig.

– Herre- og dametoiletter

– ’Rigtige mænd’ spiser kød, træner og har sex med mange kvinder

– ’Rigtige kvinder’ er ultra feminine, går med høje hæle, det perfekte hår og makeup på.

 … og der findes mange flere af disse kønsdiskriminationer af kønnene.

Men hvordan forholder vi os til bøger, der målrettet et specifikt køn? Antager vi på forhånd, at alle mennesker er født ciskønnede? Og at de ikke oplever modstand, fordi de tilfældigvis også er heteroseksuel?

Disse bøger er målrettet til de to binære køn, kvinde og mand, som begge forsøger at ”dække”, hvis barnet ikke er heteroseksuel (få sider er vel bedre end ingen?) og hvordan forholder vi os til to bøger skrevet til de binære køn?

Hvad handler de om?

Guiden til pigerhandler om hvordan pigers liv og krop ændrer sig, når de kommer i puberteten. Bogen kommer med tips til, hvordan de skal håndtere forhold til familie, venner, kærlighed, skønhed og andre elementer.

Kunsten at være drenghandler om hvordan livet som dreng ændrer sig, når man kommer i puberteten. Bogen forsøger give drengen værktøjer til håndtere livet med kærlighed, udseende, sex og andre elementer.

Hvordan forholder bøgerne sig til kønnet?

Overordnet, forholder begge bøger sig til den ide og forventning om, hvad børn og unge gerne vil vide før og mens de er i puberteten. Det job klarer begge bøger meget godt.

Men hvordan forholder bøgerne sig til børn og unge som befinder sig på LGBTQ+ spektret og muligvis ikke identificere sig som med de binære køn?

Begge bøger stiller krav til de binær køn i forhold til den heteronormative opfattelse og de regler og roller, der er til samfundet. Som nævnt før, forsøger begge bøger at synliggøre aspektet af hvad det indebærer, hvis man ikke et hetero, som er det eneste rigtig der afviger fra normen i bogen.

Guiden til piger lægger efter min mening mere vægt på de forventninger, ideer, regler og roller vi har til piger og hvordan vi forventer at de vokser op. Bogen har relevante punkter, der er værd at snakke om, men den har også punkter som er mindre relevante og man kan spørge sig selv om det relevant for en pige at kende sin foundationtone eller havde styr på sine karaktere. Det er punkter som du fx kan finde Information om på YouTube (og vi skal have fjernet fokus fra sådan nogle trivielle ting).

Kunsten at være dreng forholder sig en smule anderledes og til en hvis grad mere kritisk til de forventninger, der er til drenge. Forfatteren Juno Dawson nævner endda kønsdiskrimination mellem kønnene – hvordan pigerne bliver inviteret til en hemmelig kvindeklub og drengene står lidt med problemerne alene. Bogen synliggøre relevante punkter for drengene, hvis de skulle havde spørgsmål, som de ikke tør spørge en voksen. Bogen forsøger også synliggøre det ansvar drengene har i parforhold og i forhold til sex, bl.a. at det er vigtigt at huske kondom og det er også er drengen/mandens ansvar.

Hvem anbefaler du bøgerne til?

Som queer person og anmelder kan jeg ikke anbefale bøger, da den er delt op efter den binære kønsopfattelse. Køn er en social konstruktion og vores kultur og vores kultur ændrer sig hele tiden.

Jeg mener, at vi skal havde bøger, der styrker mennesket og som kan besvare spørgsmål og oplyse den enkelte person. Vi skal finde en måde at give unge mennesker værktøjer til håndtere puberteten. Det er f.eks. relevant at alle ved, hvad menstruation er og hvordan menstruation fungerer. For kvinder er ikke de eneste, der har det. Vi skal også lære at snakke om tingene i stedet for at fortie og prævention skal være noget alle kender til og tør snakke om med ens partner, forældre og venner.

Men der findes sikkert nogle, der kan få noget ud af disse bøger, hvis de mangler information eller inspiration. Der findes heldigvis mange gode kilder til information på internettet i dag – bl.a. Sex og Samfund er en side, der formår at favne rimelig bredt.

Begge disse bøger forholder sig til de binære køn. Ud fra hvad jeg ved, findes der ikke bøger som disse, der har information til og guider transkønnede og non-binære børn og unge. Kender I nogen, må I meget gerne sende titler til QueerLittDK, så vi kan tilføje disse og dele den viden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s