Queer for Begyndere!

Introduktion: 

Det kan nogle gange være udfordrende, at huske alle skal starte et sted. At der hver dag er folk der skal begynde, den utroligt lange, udfordrende og belønnende rejse for at finde sig selv i kontekst af regnbuens kaos. Men hvis ikke Pride er muligheden, for nyskabning og begyndelser, så ved jeg ikke hvad der er. 

Her vil vi altså fejre de mest fantastiske fortællinger, der markerer manges begyndelser og høj kvalitet. Hertil, har vi samlet en række af bøger vi anbefaler. De er let tilgængelige og perfekte entrèer til den komplekse og lidt obskure verden af queer litteratur. Det er de fundamentale, og tidsløse, fortællinger som vi aldrig får nok af! 

IMG_1615

Simon vs the Homo Sapiens Agenda (Gay – Young Adult):

Simon er et fantastisk eksempel på den “typiske” ud-af-skabet fortælling fra perspektivet af en teenage dreng og jeg tror ikke den mangler en kompliceret introduktion. Det er en hjertevarmende historie der lægger større vægt på den positive og gode fortælling og konstruerer sin drama baseret på teenage-overreaktion. Absolut en must-read og et fantastisk sted at starte for alle med interesse for queer litteratur! 

Ivy Aberdeens Letter to the World (Lesbian – Children and Young Adult):

At finde god lesbisk litteratur kan nogle gange være lige så vanskelig som at finde en nål i en høstak. Ikke nødvendigvis fordi der ikke er en masse af det, men simpelthen, fordi de ofte bliver bliver glemt. Så Historien om Ivy Aberdeen var et fantastisk frisk pust. En fænomenalt godt skrevet historie om ikke bare det at komme ud, men alle de følelser som kommer med det. Hvordan hun skal finde sin nye plads i sin sociale kontekst, og hvordan dem omkring hende processerer oplevelsen. You go, girl! 

An Absolutely Remarkable Thing (Bisexual – New Adult):

Repræsentation kan ofte være en super kompliceret debat, siden der ikke er et konsensus for, hvor meget en karakters historie skal omhandle deres identitet. For mig er denne bog, af Hank Green, et rigtig godt bud på, hvordan Queer identiteter kan fungere, i en mainstream sammenhæng. Det er en dyb og følelsesmæssig fortælling om menneskelig moral, etik og sociale media, med den fantastiske April May som samlingspunkt. Den stiller de store spørgsmål. Hvor mange tweet ville du skrive hvis du fandt en alien på gaden i New York?

Lily and the Octopus (Gay – Adult):

Med den overvældende mængde af repræsentation af den homoseksuelle mand vi har haft de sidste par år, skulle man tænke sig at der ikke var plads til mere. Men! Her kommer Ted Flask og hans gravhund Lily ind i billedet. En magisk fortælling om hvordan vi elsker dem er som er os nærmest på alle vores forskellige måder og hvordan vi håndterer tiden der passerer. Dette er bogen du læser den aften hvor det regner og du har kop varm kakao og stearinlys.

Red, White and Royal Blue (Gay/Bisexual – New Adult)

Politisk escapism og et fantastisk godt skrevet cast af karakterer er det som kan definere denne bog. Et nyt bud på en ældgammel fortælling om to sider/familier/lande/grupper (indsæt samling af mennesker her), men fortalt på en helt ny måde i et frisk og nydeligt perspektiv. Dette var sommerbogen 2019/20 og den kan også sagten klare nogle år til!

Queens of Geek (Bisexual – Young Adult)

Variation er fantastisk. Og denne bog har masser af det! Den omhandler en youtuber og hendes digitale, fysiske og følelsesmæssige rejse og udforskning af sig selv og hendes tanker. Det som denne bog gør så godt er at den tager flere minoritetsgrupper og fortæller utroligt ægte og dybe historier fra deres perspektiv. Og den er et fantastisk eksempel på god repræsentation af autisme og biseksualitet, og gud ved at der er brug for mere af det! 

I Wish You All the Best (Non-binary – Young Adult)

Nogle bøger læser vi for underholdning, og nogle læser for at forbedre os selv. Historien om Ben De Backer og deres ud-af-skabet oplevelse er en af dem man læser for at lære mere om sig selv. Det er en historie om den virkelighed, som mange oplever, når de prøver at konfrontere det binære kønssystem. Det er en historie om den had og separation, der er et trist faktum for en alarmerende stor gruppe af queer mennesker. Derfor er det en vigtig historie, og en fejring af håb i dystre situationer.

George, Alex Gino (Transgender – Middle-grade) 

Yngre mennesker og børn i sammenhæng med transkønnethed er en af de ting som der er utroligt få samtaler omkring. Men George er helt ligeglad med det og formidler lige præcis det som er vigtigt for hende. At følelser er ligeglad med om folk er villig til at snakke om dem. 

The story of Silence (Non-binary – Adult)

Fantasy, riddere og prinsesser i Arthuriske fortællinger er nok en af de ting som ligger fjernest fra Queer litteratur som det er nu, men det stopper ikke denne bog fra at være helt fantastisk og genoplive genren med et nyt spin og perspektiv. Det er Ringenes Herrer, hvor Frodo og Sam var mere en bare venner, og Aragorn faktisk var Charlotte hele vejen! 

Heartstopper (Gay, Young Adult)

“Boy meets boy. Boys become friends. Boys fall in love.” Er det citat du finder først når denne bog bliver omtalt. Og det er nok den bedste beskrivelse af den. Et moderne og Queer-inkluderende take på den typiske rom-com bog. Nogle gange er der intet bedre end simplicitet og autenticitet. 

IMG_1624

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s