Nanna Foss

Jeg har tænkt queer hovedkarakterer ind i min sci/fi-YA-serie SPEKTRUM fra starten – altså siden jeg fik idéen til historien i 2008.

– Nanna Foss

Du kan læse mere om Nanna Foss’ måde at inddrage queer og hendes inspiration d. 11. september.
Nedenunder kan du læse om hendes nuværende projekter, og hvordan du kan hjælpe.

Ud over SPEKTRUM-serien arbejder jeg også på noget hemmeligt hvor køn og seksualitet kommer endnu mere i fokus, rent tematisk. Det glæder jeg mig rigtig meget til at udforske nærmere – når der ellers er plads for det ret intensive arbejde med SPEKTRUM. Jeg tror det er vigtigt at arbejde med forskellige tilgange til forfatterhåndværket, for ikke at køre fast i en rille – for eksempel ved at fortælle queer-historier fra en ny vinkel eller skifte genre eller have nogle små sideprojekter til lige at cleare hjernen midt mellem de store, altopslugende projekter.

Helt personligt kunne jeg godt ønske mig endnu mere repræsentation i fx fantasy og science fiction – og det er mit mål at være med til at sørge for det sker. Der er ikke så meget LGBTQ+ uden for den realistiske YA-genre indtil nu, men det er heldigvis ved at ændre sig. En af måderne man får gjort queer til en helt naturlig ting at skrive om, er hvis det ikke altid er hovedtemaet i en historie, men bare en fodnote i plottet eller karaktergalleriet. Der er ikke noget galt med coming-out-elementet som fokus, men det er langtfra altid den vigtigste del af en LGBTQ+ persons rejse.

commentsmall Sådan kan du hjælpe
Jeg har en Patreon-side som jeg bruger til at holde kontakt med mine læsere – og til at skabe lidt mere frirum til at skrive. Lige nu er jeg nemlig nødt til at lave en masse freelancearbejde som fx skriveworkshops og redaktørarbejde for at kunne betale regninger – og de mange skift i arbejdsopgaverne, plus en masse dage på farten, går ret dårligt i spænd med at skrive en kompleks serie som SPEKTRUM der er planlagt til 9 bind, og i øvrigt har rigtig mange personer og forskellige tidslinjer at holde styr på.

Jeg arbejder allerbedst når jeg kan fordybe mig 100% i et manuskript mange dage i træk – og med den form for fokus er der også lidt af mig tilbage til min mand og vores fire børn når jeg rejser mig fra computeren efter en arbejdsdag. De perioder hvor jeg har for mange forskellige ’arbejdshatte’ på, er det ofte en kamp at få både skriveprojekter og familieliv til at køre. Hvis det stod til mig, kunne jeg sidde derhjemme og skrive hele dagen – og så ville SPEKTRUM-serien forhåbentlig også blive hurtigere færdig (sagde hun optimistisk).

Du kan læse mere om de forskellige måder at støtte mig på lige her.

contactsmall Kontakt &projectssmallSociale Medier
Man kan finde mig på Instagram og Facebook eller min hjemmeside hvor jeg indimellem blogger, for eksempel om mit arbejde med en blind hovedperson og flere blinde testlæsere i forbindelse med SPEKTRUM-serien.